Roditelji,
pitajte!Ne mučite se
sumnjama, zatražite
informaciju!

Roditelji
su pitali


... te njihovo
iskustvo i Vama
može pomoći.


Ovdje Vas očekuju
odabrane i znanst-
veno provjerene
informacije.

Galerija
fotografijaNeka nas slike
povežu!

Jeste li znali...

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
prev
next

Sva djeca s Downovim sindromom prolaze kroz jednake razvojne etape kao i djeca „urednog razvoja“, samo je njihov ulazak u pojedinu etapu nešto sporiji i kasniji, a „ostanak“ na pojedinoj etapi razvoja nešto dulji.

1

Djeca se rađaju sa 100 do 200 bilijuna stanica u mozgu.

1

Učestalost  cerebralne paralize se gotovo ne mijenja od devedesetih godina, a broj djece s različitim teškoćama učenja se povećava.

1

Oko 10% novorođene djece odnosi se na neurorizičnu skupinu djece (Hrvatski registar osoba s invaliditetom).

1

Pravovremeni terapijski postupci su učinkovitiji i isplativiji, negoli terapijski postupci koji se poduzimaju u školskoj dobi - u trenutku kad se teškoće nagomilaju.

1

Novorođenče je 3/4 svoje budnosti usmjereno na majčino lice.

1

Od skupine djece koja dolaze na stručnu procjenu u dobi od tri i pol godine, čak polovica njih (44%) još ne govori.

1

Na području Hrvatske roditelji sve ranije uočavaju teškoće u razvoju djeteta (u prosjeku oko 30 mjeseci), ali tek potom slijedi potraga za stručnom pomoći koja postaje višemjesečna ili višegodišnja.

1

Uporaba geste kod djece koja kasne u jezično-govornome razvoju potiče i motivira 'progovaranje'.

1

Prema iskustvima naših roditelja prvi razgovor s liječnikom o djetetovoj dijagnozi obično traje između jedne i dvije minute.

1

Razvoj portala omogućili su:

Unicef

CNFCEE

Zagrebačka županija

Pliva

Egmont

Lima O.I.

Metropola.hr

Metropola.hr

hep.hr

NOVOSTI RODITELJI
Objava nakon održanog javnog predstavljanja i drugog diseminacijskog skupa projekta „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“

Na Trećem hrvatskom simpoziju o ranoj intervenciji u djetinjstvu u Zadru (26.-28. rujna 2013.) je održano javno predstavljanje te drugi diseminacijski skup projekta „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“. Više informacija o predstavljanju projekta ICT-AAC je dostupno ovdje.

 
Druga obavijest i program znanstveno-stručnog simpozija "Interdisciplinarni pristup u liječenju rascjepa usne i nepca"

Hrvatsko logopedsko društvo i Klinička bolnica Dubrava organiziraju znanstveno-stručni simpozij Interdisciplinarni pristup u liječenju rascjepa usne i nepca koji će se održati 15. studenog 2013. u Kliničkoj bolnici Dubrava, Avenija Gojka Šuška 6, Zagreb. Drugu obavijest te program simpozija možete preuzeti ovdje.

 
Objava nakon održane prve javne prezentacije projekta „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“

28. lipnja 2013. godine je održana prva javna prezentacija projekta „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“. Više detalja o predstavljanju projekta te druženju sudionika i izložbi na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati možete pronaći ovdje.

 
Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama

HURID je postao suradnik u IPA projektu koji će unaprijediti komunikacijske mogućnosti osoba sa složenim komunikacijskim potrebama u našoj zemlji, pa tako i najmlađe populacije s kojom rade naši članovi. Projekt „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“ provodi konzorcij četiri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Grafički fakultet te Filozofski fakultet. HURID je, uz još četiri udruge, suradnik projekta čiji je cilj stvaranje kompetencijske mreže za potpomognutu komunikaciju (AAC) zasnovanu na informacijskoj tehnologiji. Jedan od diseminacijskih događaja projekta će biti organiziran u sklopu Trećeg hrvatskog simpozija o ranoj intervenciji u djetinjstvu, koji će se održati u Zadru od 26. do 28. rujna 2013. Više detalja o projektu možete pročitati na sljedećoj poveznici: www.ict-aac.hr.

 
Znanstveno-stručni simpozij "Interdisciplinarni pristup u liječenju rascjepa usne i nepca"

Klinika za kirurgiju lica, čeljusti i usta, Klinička bolnica Dubrava, Zagreb i Hrvatsko logopedsko društvo organiziraju znanstveno-stručni simpozij Interdisciplinarni pristup u liječenju rascjepa usne i nepca. Simpozij će se održati 15. studenog 2013. u Kliničkoj bolnici Dubrava, Avenija Gojka Šuška 6, Zagreb. Prvu obavijest simpozija možete preuzeti ovdje.

 
Poziv na mirni prosvjedni skup i inkluzivno druženje

U organizaciji grupe roditelja Pomozimo djeci s invaliditetom će se 11. svibnja 2013. od 10 do 12 sati održati prosvjedni skup: u Zagrebu - na Trgu bana Josipa Jelačića, u Splitu - na Rivi, u Varaždinu - na Trgu kralja Tomislava, u Osijeku - na Trgu Ante Starčevića te u Dubrovniku - na Stradunu. Pridružite se i pružite potporu ostvarivanju prava osoba s invaliditetom. Poziv na prosvjed možete preuzeti ovdje.

 
Sparta Gym

Sparta Gym u Medarskoj 69 u Zagrebu dvaput mjesečno omogućuje svoj djeci besplatno sudjelovanje u programu: svake prve i treće nedjelje u mjesecu. Dvorana je u terminu od 9 do 13 sati namijenjena prvenstveno djeci s posebnim potrebama, nezbrinutoj djeci, ali i svoj djeci koju roditelji žele naučiti vrijednostima različitosti. Na raspolaganju su dvije atletske staze dužine 50 m, prostor za grupna vježbanja za igranje, loptanje, preskakanje prepona, trake za hodanje i trčanje te bicikli, švedske ljestve i slične sprave. Osiguran je pristup i osobama u kolicima, a djeca i njihovi roditelji/skrbnici trebaju ponijeti tek sportsku obuću.
Više o Sparta Gym-u možete pročitati na sljedećim poveznicama: članak 1, članak 2 i članak 3.

 
Stručni seminar "Rana intervencija: što djeluje?" PDF  | Ispis |  E-mail

Danas nepodijeljeno i stručnjaci i roditelji znaju da u slučaju razvojnih odstupanja treba nešto poduzeti te da to treba učiniti rano. Koliko god strahovali pred ranom dijagnozom, i jedni i drugi znaju da je ona važna jer daje određena prava, a najvažnije pravo je pravo na stručnu potporu. Rana intervencija u djetinjstvu to pravo proširuje i na razdoblje prije dijagnoze jer prepoznaje da je rano djetinjstvo izuzetno važno, a put do dijagnoze često dugotrajan. Međutim, ostaje otvoreno pitanje što ranu intervenciju čini učinkovitom. Svjesni činjenice da radimo pod pritiskom hitnosti, kao i na nedovoljnoj razini razvijenosti usluga rane intervencije, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) odlučila je svoju petu godišnjicu postojanja obilježiti stručnim seminarom na temu "Rana intervencija: što djeluje?". Pokrovitelj seminara je Ministarstvo socijalne politike i mladih. Seminar će se održati 20. lipnja 2012. godine (srijeda) u Centru za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a namijenjen je psiholozima, logopedima, edukacijskim rehabilitatorima, odgojiteljima, roditeljima te studentima diplomskih studija. Sve informacije o preliminarnom programu i načinu prijave možete pronaći ovdje.

 
Ministarstvo socijalne politike i mladih poziva na javnu raspravu o nacrtu novog Zakona o socijalnoj skrbi PDF  | Ispis |  E-mail

Sustav socijalne skrbi trenutno je reguliran važećim Zakonom o socijalnoj skrbi koji se primjenjuje od 2. lipnja 2011. Zakon je donesen s ciljem usklađivanja započetih reformi u sustavu socijalne skrbi, djelotvornije i dostupnije službe građanima, kvalitetnijeg pružanja socijalnih usluga u instituciji i izvan nje. Važeći zakon nije uspio ostvariti taj cilj. Nacrt prijedloga novog Zakona o socijalnoj skrbi, s konačnim prijedlogom zakona, koji predlaže Ministarstvo socijalne politike i mladih možete preuzeti ovdje. Na poziv Ministarstva, HURID je dostavio svoje komentare, prijedloge i primjedbe na Nacrt Zakona o socijalnoj skrbi: možete ih preuzeti ovdje.

 
Predavanje „Uloga komunikacije u razvoju govora djece“ u okviru projekta „Izazovi roditeljstva“ PDF  | Ispis |  E-mail
U okviru projekta „Izazovi roditeljstva“ koji se provodi u partnerstvu gradske knjižnice Đurđevac i Obiteljskog centra Koprivničko-križevačke županije (http://www.obiteljskicentarkc.hr) tijekom 2011. godine, psihologinja Obiteljskog centra, Renata Glavica će 11. listopada u 18 h u gradskoj knjižnici Đurđevac održati predavanje pod nazivom „Uloga komunikacije u razvoju govora djece“.
Više...
 
HURID-ovi PROJEKTI I PROGRAMI u 2011. godini PDF  | Ispis |  E-mail
HURID-u je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za 2011. godinu odobrilo projekt "Mreža rane podrške", dok projekt "Odrastimo zajedno" nije dobio novčanu podršku.

 

Novosti o aktivnostima na projektu "Mreža rane podrške" moći ćete pratiti na našim web stranicama.

Međutim, kako priopćiti korisnicima da projekt "Odrastimo zajedno" nije dobio novčanu potporu?

Više...
 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL