RODITELJI
ulaz

STRUČNJACI
ulaz

USLUGE
ulaz

Jeste li znali...

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
prev
next

Sva djeca s Downovim sindromom prolaze kroz jednake razvojne etape kao i djeca „urednog razvoja“, samo je njihov ulazak u pojedinu etapu nešto sporiji i kasniji, a „ostanak“ na pojedinoj etapi razvoja nešto dulji.

1

Djeca se rađaju sa 100 do 200 bilijuna stanica u mozgu.

1

Učestalost  cerebralne paralize se gotovo ne mijenja od devedesetih godina, a broj djece s različitim teškoćama učenja se povećava.

1

Oko 10% novorođene djece odnosi se na neurorizičnu skupinu djece (Hrvatski registar osoba s invaliditetom).

1

Pravovremeni terapijski postupci su učinkovitiji i isplativiji, negoli terapijski postupci koji se poduzimaju u školskoj dobi - u trenutku kad se teškoće nagomilaju.

1

Novorođenče je 3/4 svoje budnosti usmjereno na majčino lice.

1

Od skupine djece koja dolaze na stručnu procjenu u dobi od tri i pol godine, čak polovica njih (44%) još ne govori.

1

Na području Hrvatske roditelji sve ranije uočavaju teškoće u razvoju djeteta (u prosjeku oko 30 mjeseci), ali tek potom slijedi potraga za stručnom pomoći koja postaje višemjesečna ili višegodišnja.

1

Uporaba geste kod djece koja kasne u jezično-govornome razvoju potiče i motivira 'progovaranje'.

1

Prema iskustvima naših roditelja prvi razgovor s liječnikom o djetetovoj dijagnozi obično traje između jedne i dvije minute.

1

Razvoj portala omogućili su:

Unicef

CNFCEE

Zagrebačka županija

Pliva

Egmont

Lima O.I.

Metropola.hr

Metropola.hr

hep.hr

 

Dobrodošli na stranice E-informacijskog i referalnog centra za ranu intervenciju u djetinjstvu!Ova je stranica namijenjena roditeljima djece s neurorazvojnim rizicima ili razvojnim teškoćama i onima koji u ponašanju svog djeteta u najranijoj dobi uočavaju znakove koji ih brinu jer možda ukazuju na razvojno odstupanje. S brigama ne treba živjeti, njih treba razriješiti!

Osnovni ciljevi  E-centra su unaprijediti ranu podršku, skratiti roditeljska lutanja i osnažiti intuitivno roditeljstvo, a kod stručnjaka, koji rade s djecom najranije dobi i njihovim obiteljima, unaprijediti povezivanje i podići razinu ekspertnosti. Krajnji cilj je stvoriti uvjete za što cjelovitiji razvoj djece s razvojnim teškoćama i sretno roditeljstvo.

Na našim stranicama naći ćete informacije i podatke o ranoj intervenciji u djetinjstvu, a možete se i aktivno uključiti u traženje odgovora na svoje pitanje.

Roditelji sa sumnjom na razvojno odstupanje kod svog djeteta, kao i oni koji podižu dijete s razvojnim teškoćama, mogu sva svoja pitanja upućivati u internet savjetovalište te na svoju e-mail adresu dobiti stručni odgovor koji će sadržavati relevantne stručne činjenice i objašnjenja, ali i informacije o mogućim, obiteljskom prebivalištu najbližim, mjestima na koja se roditelj može obratiti.

Stručnjaci imaju mogućnost upućivanja profesionalno relevantnih pitanja koja se potom prosljeđuju mreži volontera – stručnjaka različitih srodnih profesija na području rane intervencije koji odgovaraju temeljem svog iskustva.


Dakle, E-informacijski i referalni centar namijenjen je obiteljima djece najranije dobi s razvojnim teškoćama ili sa sumnjom na njih, ali i stručnjacima. O tome ćete više saznati već pri prvom pritisku na 'ULAZ' koji se nalazi na vrhu stranice, jer ste tako ušli u domenu namijenjenu roditeljima, odnosno stručnjacima.

Svi vaši komentari i sugestije su dobrodošli! Šaljite ih na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .