Roditelji,
pitajte!Ne mučite se
sumnjama, zatražite
informaciju!

Roditelji
su pitali


... te njihovo
iskustvo i Vama
može pomoći.


Ovdje Vas očekuju
odabrane i znanst-
veno provjerene
informacije.

Galerija
fotografijaNeka nas slike
povežu!

Jeste li znali...

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
prev
next

Sva djeca s Downovim sindromom prolaze kroz jednake razvojne etape kao i djeca „urednog razvoja“, samo je njihov ulazak u pojedinu etapu nešto sporiji i kasniji, a „ostanak“ na pojedinoj etapi razvoja nešto dulji.

1

Djeca se rađaju sa 100 do 200 bilijuna stanica u mozgu.

1

Učestalost  cerebralne paralize se gotovo ne mijenja od devedesetih godina, a broj djece s različitim teškoćama učenja se povećava.

1

Oko 10% novorođene djece odnosi se na neurorizičnu skupinu djece (Hrvatski registar osoba s invaliditetom).

1

Pravovremeni terapijski postupci su učinkovitiji i isplativiji, negoli terapijski postupci koji se poduzimaju u školskoj dobi - u trenutku kad se teškoće nagomilaju.

1

Novorođenče je 3/4 svoje budnosti usmjereno na majčino lice.

1

Od skupine djece koja dolaze na stručnu procjenu u dobi od tri i pol godine, čak polovica njih (44%) još ne govori.

1

Na području Hrvatske roditelji sve ranije uočavaju teškoće u razvoju djeteta (u prosjeku oko 30 mjeseci), ali tek potom slijedi potraga za stručnom pomoći koja postaje višemjesečna ili višegodišnja.

1

Uporaba geste kod djece koja kasne u jezično-govornome razvoju potiče i motivira 'progovaranje'.

1

Prema iskustvima naših roditelja prvi razgovor s liječnikom o djetetovoj dijagnozi obično traje između jedne i dvije minute.

1

Razvoj portala omogućili su:

Unicef

CNFCEE

Zagrebačka županija

Pliva

Egmont

Lima O.I.

Metropola.hr

Metropola.hr

hep.hr

SretnoDijete - e - vodič kroz čaroliju roditeljstva | Ispis |  E-mail

trudnica_vuce

 

Dragi roditelji!

Na portalu SretnoDijete - e - vodič kroz čaroliju roditeljstva možete pronaći velik izbor članaka, kolumni i preporuka na različite teme kao što su 'Pripreme za trudnoću', 'Trudnoća i porod', 'Dojenče', Jaslićka dob', 'Vrtićka dob', 'Predškolska dob', 'Veliko dijete', 'Tinejdžeri' te 'Mama&Tata'.

Svaki čovjek želi za sobom ostaviti trag o svome postojanju, radu i interesima. Roditelji s ljubavlju gledaju svoju djecu, ostavljajući trag svoji obiteljskih i porodičnih korijena. Tri kreativne mame na portalu www.sretnodijete.net odlučile su svoje novinarske, književne i likovne tragove, oplemenjene iskustvom majčinstva, podijeliti sa svima – širom internetskih prostranstava! Osim autorskih tekstova, priča, ilustracija, intelektualnog vlasništva cjelokupnog portala, ponosne mame Zrinka Ostović, Marija Mapilele i Sanja Beraković «vlasnice» su i ukupno devetero mališana različite dobi (od 6 mjeseci do 15 godina), iz čijih šarenih života njihove majke crpe inspiraciju za svoje tekstove, priče i ilustracije. Naše rubrike od Pripreme za trudnoću do Tinejdžera svakodnevno proživljavamo u svojim domovima – donosimo vam tekstove vezane za razdoblja odrastanja svoje i vaše djece. Iskreno, ponekad s osmijehom, ponekad sa suzom u oku, ponekad iz znanosti (vijesti), ponekad iz kuhinje («Iz kuhinje s ljubavlju»), a ponekad i iz dubine duše – «kad nam pukne film i kad se poželimo nekome izjadati», u rubrici Cyberuše. Smijte se, rastite i sazrijevajte s nama – u našim ilustracijama, receptima, savjetima i pričama naših kolumnistica: budimo sretna djeca Svemira! Mi smo stvarno sretna djeca – budite i Vi!


Riječ glavne urednice Marije Mapilele:

'Dok nisam imala djecu i bila novinarka u usponu jedino me hitan poziv iz redakcije mogao probuditi u sedam ujutro. U međuvremenu sam postala mama tri, a život mi se okrenuo tisuću puta. Danas najnormalnije ustajem u sedam ujutro, oblazim voćnjak, zalijevam cvijeće, pijem kavu i ... uređujem portal www.sretnodijete.net. Osjećajte se ovdje udobno kao u starim papučama, što bi Timon i Pumba rekli: Hakuna Matata, krasnih riječi je zbir, Hakuna Matata, nije puki hir. I umjesto brige stižu sreća i mir, filozofija bez felera... Hakuna Matata! (Hakuna Matata riječ iz svahili jezika, a označava život bez briga - jednostavno afričko hedonističko načelo.). Kolumnu Hakuna Mamama (jer briga nikome nije pomogla) Marije Mapilele, urednice portala www.sretnodijete.net, , kao i mnoge druge kolumne, članke i novosti, čitajte na stranicama portala SretnoDijete . Želje, čestitke i pozdrave šaljite na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript