Stručnjaci
pitaju stručnjake!Ne mučite se
sumnjama, zatražite
informaciju!
Stručnjaci
su pitali... te njihovo
iskustvo i Vama
može pomoći.

Ovdje Vas očekuju
odabrane i znanst-
veno provjerene
informacije.
Galerija
fotografijaNeka nas slike
povežu!

Jeste li znali...

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
prev
next

Sva djeca s Downovim sindromom prolaze kroz jednake razvojne etape kao i djeca „urednog razvoja“, samo je njihov ulazak u pojedinu etapu nešto sporiji i kasniji, a „ostanak“ na pojedinoj etapi razvoja nešto dulji.

1

Djeca se rađaju sa 100 do 200 bilijuna stanica u mozgu.

1

Učestalost  cerebralne paralize se gotovo ne mijenja od devedesetih godina, a broj djece s različitim teškoćama učenja se povećava.

1

Oko 10% novorođene djece odnosi se na neurorizičnu skupinu djece (Hrvatski registar osoba s invaliditetom).

1

Pravovremeni terapijski postupci su učinkovitiji i isplativiji, negoli terapijski postupci koji se poduzimaju u školskoj dobi - u trenutku kad se teškoće nagomilaju.

1

Novorođenče je 3/4 svoje budnosti usmjereno na majčino lice.

1

Od skupine djece koja dolaze na stručnu procjenu u dobi od tri i pol godine, čak polovica njih (44%) još ne govori.

1

Na području Hrvatske roditelji sve ranije uočavaju teškoće u razvoju djeteta (u prosjeku oko 30 mjeseci), ali tek potom slijedi potraga za stručnom pomoći koja postaje višemjesečna ili višegodišnja.

1

Uporaba geste kod djece koja kasne u jezično-govornome razvoju potiče i motivira 'progovaranje'.

1

Prema iskustvima naših roditelja prvi razgovor s liječnikom o djetetovoj dijagnozi obično traje između jedne i dvije minute.

1

Razvoj portala omogućili su:

Unicef

CNFCEE

Zagrebačka županija

Pliva

Egmont

Lima O.I.

Metropola.hr

Metropola.hr

hep.hr

Prijavite se

registrirajte_se__volonter
KAD NAS ISKLJUČUJETE, NAŠ SE SVIJET SMANJUJE | Ispis |  E-mail
Tom je porukom na veleplakatima širom Hrvatske UNICEF zajedno sa svojim prvim partnerom T-Hrvatskim Telekomom nastavio akciju "Prve 3 su još važnije!" za potporu djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Cilj je akcije podići svijest o pravima djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji koje se često osjećaju isključeno. Roditelji su tako svakodnevno suočeni s izbjegavanjem integracije djece s teškoćama u dnevne predškolske i školske programe, nerazumijevanje, izostanak suosjećanja i interesa okoline za potrebe djece s teškoćama u razvoju. Dosada su zahvaljujući ovoj akciji djelatnici svih rodilišta u Hrvatskoj imali prilike biti na edukacijama o boljoj komunikaciji s roditeljima u prvim danima kada se uspostavlja dijagnoza o razvojnim rizicima, a vrlo uskoro će se pokrenuti i prva internetska stranica koja će povezivati vodeće domaće stručnjake s roditeljima djece s teškoćama u razvoju iz cijele zemlje.Upravo je to jedan od servisa koji jako nedostaje jer se roditelji često žale na manjak informacija o specifičnostima teškoće djeteta, mogućnostima rane intervencije i liječenja, rehabilitacije i pravima. Tijekom 2010. godine, akcija će se nastaviti edukacijom patronažnih sestara koje mogu pomoći roditeljima da u prvim mjesecima djeteta dobiju bolju skrb i potporu. I vi možete pomoći da djeca s teškoćama u razvoju dobiju svoju priliku i ostave svoj trag. Donirajte preko unicef.tportal.hr-a ili preko ovih stranica. Pročitajte i zaključke s konferencije Pravo djeteta na zdravlje i razvoj, održane u lipnju 2009. godine, u Šibeniku.