Stručnjaci
pitaju stručnjake!Ne mučite se
sumnjama, zatražite
informaciju!
Stručnjaci
su pitali... te njihovo
iskustvo i Vama
može pomoći.

Ovdje Vas očekuju
odabrane i znanst-
veno provjerene
informacije.
Galerija
fotografijaNeka nas slike
povežu!

Jeste li znali...

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
prev
next

Sva djeca s Downovim sindromom prolaze kroz jednake razvojne etape kao i djeca „urednog razvoja“, samo je njihov ulazak u pojedinu etapu nešto sporiji i kasniji, a „ostanak“ na pojedinoj etapi razvoja nešto dulji.

1

Djeca se rađaju sa 100 do 200 bilijuna stanica u mozgu.

1

Učestalost  cerebralne paralize se gotovo ne mijenja od devedesetih godina, a broj djece s različitim teškoćama učenja se povećava.

1

Oko 10% novorođene djece odnosi se na neurorizičnu skupinu djece (Hrvatski registar osoba s invaliditetom).

1

Pravovremeni terapijski postupci su učinkovitiji i isplativiji, negoli terapijski postupci koji se poduzimaju u školskoj dobi - u trenutku kad se teškoće nagomilaju.

1

Novorođenče je 3/4 svoje budnosti usmjereno na majčino lice.

1

Od skupine djece koja dolaze na stručnu procjenu u dobi od tri i pol godine, čak polovica njih (44%) još ne govori.

1

Na području Hrvatske roditelji sve ranije uočavaju teškoće u razvoju djeteta (u prosjeku oko 30 mjeseci), ali tek potom slijedi potraga za stručnom pomoći koja postaje višemjesečna ili višegodišnja.

1

Uporaba geste kod djece koja kasne u jezično-govornome razvoju potiče i motivira 'progovaranje'.

1

Prema iskustvima naših roditelja prvi razgovor s liječnikom o djetetovoj dijagnozi obično traje između jedne i dvije minute.

1

Razvoj portala omogućili su:

Unicef

CNFCEE

Zagrebačka županija

Pliva

Egmont

Lima O.I.

Metropola.hr

Metropola.hr

hep.hr

Prijavite se

registrirajte_se__volonter
Kako poticati socijalnu komunikaciju? | Ispis |  E-mail

Mlađa djeca s teškoćama socijalne komunikacije ne mogu učinkovito učiti kako komunicirati u izoliranim uvjetima neke terapijske sobe, već upravo ondje gdje žive. Zato je izuzetno važna uloga roditelja i prirodne okoline, tj. uloga djetetu važnih osoba kod kuće ili u predškoslkoj ustanovi. Poučeni i vođeni od stručnjaka, odrasli će domišljato koristiti svakodnevne prilike u poticanju djetetove komunikacije. Važno je znati da prije negoli što počnu govoriti sva djeca ovladaju neverbalnim načinima komunikacije.
Stoga su savjeti o poticanju različitih segmenata socijalne komunikacije (npr; kako ostvariti kontakt očima ili potaknuti uporabu geste pokazivanja) namijenjeni roditeljima i ostalim, djetetu bliskim, osobama s kojima dijete provodi vrijeme, ali uz obavezno prethodno savjetovanje i podršku od strane stručnjaka koji poznaje ili prati dijete. Naime, neophodno je da stručnjak temeljem svojega teorijskoga i kliničkoga znanja odabere segment komunikacije na koji će se roditelj usmjeriti te da pritom objasni roditelju zašto je odabrani segment važan kao i način na koji ga poticati. Upravo je neprimjerena uporaba terapijskih postupaka (npr; previše, premalo ili na pogrešan način) razlog zbog kojega u kliničkom radu često izostaje očekivani napredak. Podrška roditeljima koju daje stručnjak omogućuje roditeljsko poticanje koje je razvojno primjereno za njihovo dijete.

Savjete o poticanju različitih segmenata socijalne komunikacije možete preuzeti ovdje.