Roditelji,
pitajte!Ne mučite se
sumnjama, zatražite
informaciju!

Roditelji
su pitali


... te njihovo
iskustvo i Vama
može pomoći.


Ovdje Vas očekuju
odabrane i znanst-
veno provjerene
informacije.

Galerija
fotografijaNeka nas slike
povežu!

Jeste li znali...

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
prev
next

Sva djeca s Downovim sindromom prolaze kroz jednake razvojne etape kao i djeca „urednog razvoja“, samo je njihov ulazak u pojedinu etapu nešto sporiji i kasniji, a „ostanak“ na pojedinoj etapi razvoja nešto dulji.

1

Djeca se rađaju sa 100 do 200 bilijuna stanica u mozgu.

1

Učestalost  cerebralne paralize se gotovo ne mijenja od devedesetih godina, a broj djece s različitim teškoćama učenja se povećava.

1

Oko 10% novorođene djece odnosi se na neurorizičnu skupinu djece (Hrvatski registar osoba s invaliditetom).

1

Pravovremeni terapijski postupci su učinkovitiji i isplativiji, negoli terapijski postupci koji se poduzimaju u školskoj dobi - u trenutku kad se teškoće nagomilaju.

1

Novorođenče je 3/4 svoje budnosti usmjereno na majčino lice.

1

Od skupine djece koja dolaze na stručnu procjenu u dobi od tri i pol godine, čak polovica njih (44%) još ne govori.

1

Na području Hrvatske roditelji sve ranije uočavaju teškoće u razvoju djeteta (u prosjeku oko 30 mjeseci), ali tek potom slijedi potraga za stručnom pomoći koja postaje višemjesečna ili višegodišnja.

1

Uporaba geste kod djece koja kasne u jezično-govornome razvoju potiče i motivira 'progovaranje'.

1

Prema iskustvima naših roditelja prvi razgovor s liječnikom o djetetovoj dijagnozi obično traje između jedne i dvije minute.

1

Razvoj portala omogućili su:

Unicef

CNFCEE

Zagrebačka županija

Pliva

Egmont

Lima O.I.

Metropola.hr

Metropola.hr

hep.hr

NOVOSTI RODITELJI
Rana intervencija u djece s teškoćama u razvoju i razvojnim odstupanjima PDF  | Ispis |  E-mail
Rana intervencija u djece s teškoćama u razvoju i razvojnim odstupanjima naziv je trogodišnjeg programa rane intervencije koji će Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) provoditi u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji od 2011. do 2014. godine uz potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Više...
 
Rana podrška se približava potrebama obitelji | Ispis |  E-mail
Rođenje djeteta s neurorazvojnim čimbenicima rizika, jednako kao i identifikacija razvojnih odstupanja u ranoj dobi jaki su izvor stresa za obitelj. Sve ono što inače roditeljska intuicija domišljato i uspješno rješava pri njezi i igri s djetetom, ovdje postaje problem. Roditelji strahuju da će nešto propustiti za uspješan djetetov razvoj, stalno se pitaju postupaju li ispravno, a i dijete je često samo po sebi osjetljivije i zahtjevnije u njezi. Ovi roditelji i njihova djeca trebaju dodatnu podršku, ranu intervenciju.
Više...
 
Centar za ranu intervenciji OKOlonaOKOlo | Ispis |  E-mail
Projekt "Moj posebni prijatelj" namijenjen je djeci i učiteljima/učiteljicama osnovnih škola, a ciljem podržavanja i poticanja procesa edukacijske integracije djece s poteškoćama u razvoju. Rad je organiziran kroz ciklus radionica za svaku skupinu djece (razred), te poseban ciklus radionica za grupu učitelja/učiteljica.
Naša je namjera promovirati i poticati edukacijsku integraciju djece s teškoćama u razvoju kroz edukaciju onih čiji su stavovi glavni preduvjet uspješne integracije. Pri tome naravno mislimo na same učitelje ali i djecu koja pohađaju redovne škole.

Smatramo da raznolikosti treba prepoznati i poštovati, te da je vrijednost edukacijske integracije za svu djecu upravo u dijeljenju zajedničkog života sve djece. Da bi djecu pripremili na moguće susrete s vršnjacima s poteškoćama u razvoju, koji se mogu dogoditi u školskom, ali i u širem društvenom okruženju, nužno je educirati ih, te raditi na razvijanju pozitivnih stavova prema osobama s posebnim potrebama. Poznato je da se na oblikovanje stavova najbolje utječe u dječjoj dobi, kada djeca još uvijek nemaju razvijene eventualne stereotipe ili predrasude prema određenim skupinama. No, isto tako da bi osigurali dugoročne rezultate, osim rada s djecom, nužno je raditi i s učiteljima kako bi oni znali kako kod djece takve stavove razvijati i poticati.

Stoga kroz edukativno-iskustvene sadržaje djecu educiramo, pružamo im mogućnost uživljavanja u funkcioniranje djece s različitim poteškoćama, potičemo razvoj njihove empatije, s ciljem formiranja pozitivnih stavova prema osobama s posebnim potrebama.

Poseban ciklus radionica osmišljen za učitelje/učiteljice, usmjeren je na pružanje potrebnih znanja o tome kako sami mogu dalje nastaviti raditi na razvijanju pozitivnih stavova, te prihvaćanju djece s poteškoćama u razvoju u svojoj školi.

Dakle, ovim projektom se pruža podrška edukacijskoj integraciji, kao prvom važnom koraku prema daljnoj socijalnoj integraciji osoba s posebnim potrebama.

 
KAD NAS ISKLJUČUJETE, NAŠ SE SVIJET SMANJUJE | Ispis |  E-mail
Tom je porukom na veleplakatima širom Hrvatske UNICEF zajedno sa svojim prvim partnerom T-Hrvatskim Telekomom nastavio akciju "Prve 3 su još važnije!" za potporu djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Cilj je akcije podići svijest o pravima djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji koje se često osjećaju isključeno. Roditelji su tako svakodnevno suočeni s izbjegavanjem integracije djece s teškoćama u dnevne predškolske i školske programe, nerazumijevanje, izostanak suosjećanja i interesa okoline za potrebe djece s teškoćama u razvoju. Dosada su zahvaljujući ovoj akciji djelatnici svih rodilišta u Hrvatskoj imali prilike biti na edukacijama o boljoj komunikaciji s roditeljima u prvim danima kada se uspostavlja dijagnoza o razvojnim rizicima, a vrlo uskoro će se pokrenuti i prva internetska stranica koja će povezivati vodeće domaće stručnjake s roditeljima djece s teškoćama u razvoju iz cijele zemlje.Upravo je to jedan od servisa koji jako nedostaje jer se roditelji često žale na manjak informacija o specifičnostima teškoće djeteta, mogućnostima rane intervencije i liječenja, rehabilitacije i pravima. Tijekom 2010. godine, akcija će se nastaviti edukacijom patronažnih sestara koje mogu pomoći roditeljima da u prvim mjesecima djeteta dobiju bolju skrb i potporu. I vi možete pomoći da djeca s teškoćama u razvoju dobiju svoju priliku i ostave svoj trag. Donirajte preko unicef.tportal.hr-a ili preko ovih stranica. Pročitajte i zaključke s konferencije Pravo djeteta na zdravlje i razvoj, održane u lipnju 2009. godine, u Šibeniku.
 
SretnoDijete - e - vodič kroz čaroliju roditeljstva | Ispis |  E-mail

trudnica_vuce

 

Dragi roditelji!

Na portalu SretnoDijete - e - vodič kroz čaroliju roditeljstva možete pronaći velik izbor članaka, kolumni i preporuka na različite teme kao što su 'Pripreme za trudnoću', 'Trudnoća i porod', 'Dojenče', Jaslićka dob', 'Vrtićka dob', 'Predškolska dob', 'Veliko dijete', 'Tinejdžeri' te 'Mama&Tata'.

Više...
 
Razvojno savjetovalište | Ispis |  E-mail
U sklopu projekta Razvojno savjetovalište (Centar za ranu intervenciju OKOlonaOKOlo u Rijeci), ponedjeljkom i srijedom od 09:00 do 11:00 u Udruzi se korisnicima, obiteljima djece s teškoćama u razvoju te djece s razvojnim rizicima predškolske dobi pruža usluga razvojnog savjetovanja koja se odnosi na procjenu razvojnih rizika, psihološku procjenu te savjetovanje koje uključuje prijedloge aktivnosti za poticanje dječjeg razvoja.
 
Plesna radionica | Ispis |  E-mail
Plesne radionice - Centar za ranu intervenciju OKOlonaOKOlo Rijeka
 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL