Stručnjaci
pitaju stručnjake!Ne mučite se
sumnjama, zatražite
informaciju!
Stručnjaci
su pitali... te njihovo
iskustvo i Vama
može pomoći.

Ovdje Vas očekuju
odabrane i znanst-
veno provjerene
informacije.
Galerija
fotografijaNeka nas slike
povežu!

Jeste li znali...

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
prev
next

Sva djeca s Downovim sindromom prolaze kroz jednake razvojne etape kao i djeca „urednog razvoja“, samo je njihov ulazak u pojedinu etapu nešto sporiji i kasniji, a „ostanak“ na pojedinoj etapi razvoja nešto dulji.

1

Djeca se rađaju sa 100 do 200 bilijuna stanica u mozgu.

1

Učestalost  cerebralne paralize se gotovo ne mijenja od devedesetih godina, a broj djece s različitim teškoćama učenja se povećava.

1

Oko 10% novorođene djece odnosi se na neurorizičnu skupinu djece (Hrvatski registar osoba s invaliditetom).

1

Pravovremeni terapijski postupci su učinkovitiji i isplativiji, negoli terapijski postupci koji se poduzimaju u školskoj dobi - u trenutku kad se teškoće nagomilaju.

1

Novorođenče je 3/4 svoje budnosti usmjereno na majčino lice.

1

Od skupine djece koja dolaze na stručnu procjenu u dobi od tri i pol godine, čak polovica njih (44%) još ne govori.

1

Na području Hrvatske roditelji sve ranije uočavaju teškoće u razvoju djeteta (u prosjeku oko 30 mjeseci), ali tek potom slijedi potraga za stručnom pomoći koja postaje višemjesečna ili višegodišnja.

1

Uporaba geste kod djece koja kasne u jezično-govornome razvoju potiče i motivira 'progovaranje'.

1

Prema iskustvima naših roditelja prvi razgovor s liječnikom o djetetovoj dijagnozi obično traje između jedne i dvije minute.

1

Razvoj portala omogućili su:

Unicef

CNFCEE

Zagrebačka županija

Pliva

Egmont

Lima O.I.

Metropola.hr

Metropola.hr

hep.hr

Prijavite se

registrirajte_se__volonter
NOVOSTI STRUČNJACI
Poziv na mini-simpozij „Temelji ranog djetinjstva: činimo li dovoljno?“

S ciljem unapređenja rane intervencije u djetinjstvu u Republici Hrvatskoj, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i Kabinetom za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije te Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizira dva jednodnevna mini-simpozija s glavnom temom „Temelji ranog djetinjstva: činimo li dovoljno?“. Kako bismo smanjili putne troškove sudionicima, isti program simpozija se nudi u južnoj Hrvatskoj (Zadar, 16.9.2014.) i u sjevernoj Hrvatskoj (Zagreb, 17.9.2014.). Na simpoziju sudjeluju domaći i inozemni stručnjaci s usmenim izlaganjima tijekom prijepodneva, a tijekom poslijepodneva će sudionici moći sudjelovati u dvije izabrane od ukupno četiri ponuđene paralelne radionice (iste četiri radionice će se izvoditi u dva termina).
Konačnu verziju preliminarnog programa s prijavnicom možete preuzeti ovdje (kod ispunjavanja polja u prijavnici je moguće da će vam se ponuditi opcija Enable Editing koju trebate samo kliknuti mišem te nastaviti s upisom i/ili odabirom traženih informacija). U slučaju većeg broja prijavljenih sudionika od broja slobodnih mjesta, prioritet će se odrediti temeljem datuma prijave i uplate kotizacije.

 
Objava nakon održanog javnog predstavljanja i drugog diseminacijskog skupa projekta „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“

Na Trećem hrvatskom simpoziju o ranoj intervenciji u djetinjstvu u Zadru (26.-28. rujna 2013.) je održano javno predstavljanje te drugi diseminacijski skup projekta „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“. Više informacija o predstavljanju projekta ICT-AAC je dostupno ovdje.

 
Druga obavijest i program znanstveno-stručnog simpozija "Interdisciplinarni pristup u liječenju rascjepa usne i nepca"

Hrvatsko logopedsko društvo i Klinička bolnica Dubrava organiziraju znanstveno-stručni simpozij Interdisciplinarni pristup u liječenju rascjepa usne i nepca koji će se održati 15. studenog 2013. u Kliničkoj bolnici Dubrava, Avenija Gojka Šuška 6, Zagreb. Drugu obavijest te program simpozija možete preuzeti ovdje.

 
Objava nakon održane prve javne prezentacije projekta „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“

28. lipnja 2013. godine je održana prva javna prezentacija projekta „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“. Više detalja o predstavljanju projekta te druženju sudionika i izložbi na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati možete pronaći ovdje.

 
"E-centar" tijekom prvih pet mjeseci 2013. godine

Projekt „E-informacijski i referalni centar za ranu intervenciju u djetinjstvu“ (E-centar) u ovoj godini sufinanciraju Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Hrvatska elektroprivreda, ali se najvećim dijelom provodi zahvaljujući volonterskom radu članova. Portal nudi znanstveno utemeljene informacije pisane na način koji je roditeljima razumljiv i koristan, koje su stručno provjerene te koje nisu komercijalno motivirane, a dostupan je svima koji raspolažu internetom (korisnicima u čitavoj Republici Hrvatskoj, ali i susjednim državama). Analiza sadržaja pristiglih upita je pokazala kako roditelje najviše brinu djetetova komunikacija, jezik i govor te različiti oblici djetetovog ponašanja, a odmah nakon toga slijede upiti vezani uz razvojnu procjenu. Osnovni ciljevi „E-centra“ su: unapređenje rane potpore, skraćivanje roditeljskih lutanja, osnaživanje intuitivnog roditeljstva te unapređenje povezivanja i podizanje razine ekspertnosti stručnjaka. Ukupan broj posjeta portalu u prvih pet mjeseci 2013. godine je 30.674, odnosno prosječno više od 6.000 mjesečno.

 
Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama

HURID je postao suradnik u IPA projektu koji će unaprijediti komunikacijske mogućnosti osoba sa složenim komunikacijskim potrebama u našoj zemlji, pa tako i najmlađe populacije s kojom rade naši članovi. Projekt „Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“ provodi konzorcij četiri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Grafički fakultet te Filozofski fakultet. HURID je, uz još četiri udruge, suradnik projekta čiji je cilj stvaranje kompetencijske mreže za potpomognutu komunikaciju (AAC) zasnovanu na informacijskoj tehnologiji. Jedan od diseminacijskih događaja projekta će biti organiziran u sklopu Trećeg hrvatskog simpozija o ranoj intervenciji u djetinjstvu, koji će se održati u Zadru od 26. do 28. rujna 2013. Više detalja o projektu možete pročitati na sljedećoj poveznici: www.ict-aac.hr.

 
Znanstveno-stručni simpozij "Interdisciplinarni pristup u liječenju rascjepa usne i nepca"

Klinika za kirurgiju lica, čeljusti i usta, Klinička bolnica Dubrava, Zagreb i Hrvatsko logopedsko društvo organiziraju znanstveno-stručni simpozij Interdisciplinarni pristup u liječenju rascjepa usne i nepca. Simpozij će se održati 15. studenog 2013. u Kliničkoj bolnici Dubrava, Avenija Gojka Šuška 6, Zagreb. Prvu obavijest simpozija možete preuzeti ovdje.

 
Poziv na mirni prosvjedni skup i inkluzivno druženje

U organizaciji grupe roditelja Pomozimo djeci s invaliditetom će se 11. svibnja 2013. od 10 do 12 sati održati prosvjedni skup: u Zagrebu - na Trgu bana Josipa Jelačića, u Splitu - na Rivi, u Varaždinu - na Trgu kralja Tomislava, u Osijeku - na Trgu Ante Starčevića te u Dubrovniku - na Stradunu. Pridružite se i pružite potporu ostvarivanju prava osoba s invaliditetom. Poziv na prosvjed možete preuzeti ovdje.

 
Treći hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu

Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID), u suradnji s Uredom UNICEF-a u RH, najavljuje Treći hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu s temom "Tim oko obitelji: zabluda ili stvarnost?", koji će se održati od 26. do 28. rujna 2013. godine na Sveučilištu u Zadru.
Više informacija o simpoziju možete pronaći ovdje.

 
Stručni seminar "Rana intervencija: što djeluje?" PDF  | Ispis |  E-mail

Danas nepodijeljeno i stručnjaci i roditelji znaju da u slučaju razvojnih odstupanja treba nešto poduzeti te da to treba učiniti rano. Koliko god strahovali pred ranom dijagnozom, i jedni i drugi znaju da je ona važna jer daje određena prava, a najvažnije pravo je pravo na stručnu potporu. Rana intervencija u djetinjstvu to pravo proširuje i na razdoblje prije dijagnoze jer prepoznaje da je rano djetinjstvo izuzetno važno, a put do dijagnoze često dugotrajan. Međutim, ostaje otvoreno pitanje što ranu intervenciju čini učinkovitom. Svjesni činjenice da radimo pod pritiskom hitnosti, kao i na nedovoljnoj razini razvijenosti usluga rane intervencije, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) odlučila je svoju petu godišnjicu postojanja obilježiti stručnim seminarom na temu "Rana intervencija: što djeluje?". Pokrovitelj seminara je Ministarstvo socijalne politike i mladih. Seminar će se održati 20. lipnja 2012. godine (srijeda) u Centru za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a namijenjen je psiholozima, logopedima, edukacijskim rehabilitatorima, odgojiteljima, roditeljima te studentima diplomskih studija. Sve informacije o preliminarnom programu i načinu prijave možete pronaći ovdje.

 
Ministarstvo socijalne politike i mladih poziva na javnu raspravu o nacrtu novog Zakona o socijalnoj skrbi PDF  | Ispis |  E-mail

Sustav socijalne skrbi trenutno je reguliran važećim Zakonom o socijalnoj skrbi koji se primjenjuje od 2. lipnja 2011. Zakon je donesen s ciljem usklađivanja započetih reformi u sustavu socijalne skrbi, djelotvornije i dostupnije službe građanima, kvalitetnijeg pružanja socijalnih usluga u instituciji i izvan nje. Važeći zakon nije uspio ostvariti taj cilj. Nacrt prijedloga novog Zakona o socijalnoj skrbi, s konačnim prijedlogom zakona, koji predlaže Ministarstvo socijalne politike i mladih možete preuzeti ovdje. Na poziv Ministarstva, HURID je dostavio svoje komentare, prijedloge i primjedbe na Nacrt Zakona o socijalnoj skrbi: možete ih preuzeti ovdje.

 
<< Početak < « 1 2 3 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL