INFO CENTAR


Poziv na mirni prosvjedni skup i inkluzivno druženje

U organizaciji grupe roditelja Pomozimo djeci s invaliditetom će se 11. svibnja 2013. od 10 do 12 sati održati prosvjedni skup: u Zagrebu - na Trgu bana Josipa Jelačića, u Splitu - na Rivi, u Varaždinu - na Trgu kralja Tomislava, u Osijeku - na Trgu Ante Starčevića te u Dubrovniku - na Stradunu. Pridružite se i pružite potporu ostvarivanju prava osoba s invaliditetom. Poziv na prosvjed možete preuzeti ovdje.

 
Stručni seminar "Rana intervencija: što djeluje?" PDF  | Ispis |  E-mail

Danas nepodijeljeno i stručnjaci i roditelji znaju da u slučaju razvojnih odstupanja treba nešto poduzeti te da to treba učiniti rano. Koliko god strahovali pred ranom dijagnozom, i jedni i drugi znaju da je ona važna jer daje određena prava, a najvažnije pravo je pravo na stručnu potporu. Rana intervencija u djetinjstvu to pravo proširuje i na razdoblje prije dijagnoze jer prepoznaje da je rano djetinjstvo izuzetno važno, a put do dijagnoze često dugotrajan. Međutim, ostaje otvoreno pitanje što ranu intervenciju čini učinkovitom. Svjesni činjenice da radimo pod pritiskom hitnosti, kao i na nedovoljnoj razini razvijenosti usluga rane intervencije, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) odlučila je svoju petu godišnjicu postojanja obilježiti stručnim seminarom na temu "Rana intervencija: što djeluje?". Pokrovitelj seminara je Ministarstvo socijalne politike i mladih. Seminar će se održati 20. lipnja 2012. godine (srijeda) u Centru za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a namijenjen je psiholozima, logopedima, edukacijskim rehabilitatorima, odgojiteljima, roditeljima te studentima diplomskih studija. Sve informacije o preliminarnom programu i načinu prijave možete pronaći ovdje.

 
Ministarstvo socijalne politike i mladih poziva na javnu raspravu o nacrtu novog Zakona o socijalnoj skrbi PDF  | Ispis |  E-mail

Sustav socijalne skrbi trenutno je reguliran važećim Zakonom o socijalnoj skrbi koji se primjenjuje od 2. lipnja 2011. Zakon je donesen s ciljem usklađivanja započetih reformi u sustavu socijalne skrbi, djelotvornije i dostupnije službe građanima, kvalitetnijeg pružanja socijalnih usluga u instituciji i izvan nje. Važeći zakon nije uspio ostvariti taj cilj. Nacrt prijedloga novog Zakona o socijalnoj skrbi, s konačnim prijedlogom zakona, koji predlaže Ministarstvo socijalne politike i mladih možete preuzeti ovdje. Na poziv Ministarstva, HURID je dostavio svoje komentare, prijedloge i primjedbe na Nacrt Zakona o socijalnoj skrbi: možete ih preuzeti ovdje.

 
Nacrt novog zakona o socijalnoj skrbi | Ispis |  E-mail
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske je na svojim stranicama objavilo Nacrt novog Zakona o socijalnoj skrbi te, iako se ne navodi do kada će Ministarstvo zaprimati prijedloge ili primjedbe, pozivamo sve koji djeluju na ovom područuju da ga prouče te dostave svoje primjedbe, prijedloge ili komentare. U samom zakonu se po prvi puta spominje i rana intervencija pa pozivamo sve članove Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (www.hurid.hr) kao i stručne suradnike i volontere na projektu E-informacijski i referalni centar za ranu intervenciju u djetinjstvu da daju svoj doprinos. Nacrt novog zakona možete preuzeti ovdje.
 
Kako poticati socijalnu komunikaciju? | Ispis |  E-mail

Mlađa djeca s teškoćama socijalne komunikacije ne mogu učinkovito učiti kako komunicirati u izoliranim uvjetima neke terapijske sobe, već upravo ondje gdje žive. Zato je izuzetno važna uloga roditelja i prirodne okoline, tj. uloga djetetu važnih osoba kod kuće ili u predškoslkoj ustanovi. Poučeni i vođeni od stručnjaka, odrasli će domišljato koristiti svakodnevne prilike u poticanju djetetove komunikacije. Važno je znati da prije negoli što počnu govoriti sva djeca ovladaju neverbalnim načinima komunikacije.
Stoga su savjeti o poticanju različitih segmenata socijalne komunikacije (npr; kako ostvariti kontakt očima ili potaknuti uporabu geste pokazivanja) namijenjeni roditeljima i ostalim, djetetu bliskim, osobama s kojima dijete provodi vrijeme, ali uz obavezno prethodno savjetovanje i podršku od strane stručnjaka koji poznaje ili prati dijete. Naime, neophodno je da stručnjak temeljem svojega teorijskoga i kliničkoga znanja odabere segment komunikacije na koji će se roditelj usmjeriti te da pritom objasni roditelju zašto je odabrani segment važan kao i način na koji ga poticati. Upravo je neprimjerena uporaba terapijskih postupaka (npr; previše, premalo ili na pogrešan način) razlog zbog kojega u kliničkom radu često izostaje očekivani napredak. Podrška roditeljima koju daje stručnjak omogućuje roditeljsko poticanje koje je razvojno primjereno za njihovo dijete.

Savjete o poticanju različitih segmenata socijalne komunikacije možete preuzeti ovdje.

 
Više članaka...
<< Početak < « 1 2 3 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL